EFT

Emotional Freedom Technique (EFT) Is een snelwerkende oefening die je zelf leert doen. Door met de vingertoppen een vast aantal acupressuurpunten op het lichaam te bekloppen zal de stress gaan verminderen.

Wanneer we een prikkel waarnemen die door een eerdere ervaring als negatief is opgeslagen in onze hersenen, ontstaat de automatische emotionele en gedragsmatige reactie.

Zo reageren we op waarnemingen die in het emotionele deel van ons brein gekoppeld zijn aan een prettig of juist een onprettig gevoel.

Door het tikken op de acupressuurpunten maken adrenaline en cortisol (stresshormonen) in je bloed plaats voor serotonine (gelukshormoon). De weerstand op de emotie die er vaak is verminderd en maakt plaats voor opluchting, ruimte en inzichten.

De blokkade wordt op deze eenvoudige manier opgeheven en de energie kan weer gaan stromen. Oude emoties en gedragspatronen kunnen zo worden losgelaten.

EFT is inzetbaar bij o.a. :

  • Angst (o.a. faalangst, rijangst, fobieën).
  • Lichamelijke klachten.
  • Trauma en PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).
  • Verslaving.
  • Het opheffen van belemmerende blokkades.
  • Het bereiken van nieuwe doelen.

Het is bij EFT niet nodig om een trauma volledig te herbeleven maar er wordt op een milde manier naar een aantal momenten gekeken die er mee te maken hebben of die kort ervoor hebben plaats gevonden. Bij het werken met kinderen en jongeren neem ik het mee in de sessies als het op dat moment past of nodig is.In sommige gevallen kan het heel helpend zijn om als ouder een EFT sessie te ondergaan omdat oude blokkades opgedaan in het verleden gerelateerd kunnen zijn aan de hulpvraag of het gedrag van hun kind. Wanneer deze blokkade opgeruimd wordt, zal het gedrag van zowel ouder als kind hierdoor beïnvloedt worden in positieve zin.

Het is voor volwassenen ook mogelijk om gericht een afspraak te maken voor enkel en alleen EFT. Een enkele behandeling duurt een uur tot 1.5 uur. Kostenberekening is volgens het normale uurtarief en in overleg.

De gecertificeerde EFT cursus tot Practitioner en Master heb ik gevolgd bij psycholoog Steven de Nie van Balanstraining in Velp.